inner banner img
d none

Hakkımızda

Hakkımızda
  • Hakkımızda
  • Belediye Başkanı
  • Yonetim Kurulu
  • Tarihçemiz
  • Entegre Yönetim Sistemleri Politikası
  • Vizyon ve Misyon
  • Bilgi Toplumu Hizmetleri

Hakkımızda

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. 14 Ağustos 1979 tarihinde 70.000.000 TL sermaye ile kurulmuştur. Daha sonra 05 Temmuz 2022 tarihinde sermaye artırımı yapılarak sermayesi 200.000.000 milyon TL’ye ulaşmıştır. Fabrikanın temeli  1979 yılında Cumhuriyet Halk Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Dinçer döneminde atılmıştır. Fabrika 1980 askeri ihtilalinden sonra asker Genel Müdürü Süleyman Önder’in döneminde 1981’de tamamlanmıştır. Ankara Halk Ekmek Fabrikası, 12 Nisan 1982 yılında 4 tünel fırın ile “ilk” ekmek üretimine başlamıştır. Fabrika 1982 yılında 4 adet tünel fırın ile piyasadaki ekmek fiyatlarını dengelemek, sağlıklı koşullarda kaliteli, hijyenik, güvenilir ve besleyici ekmek üretmek amacıyla Yenimahalle Macunköy’de faaliyete geçmiştir. Fabrikada başlangıçta günlük 75 bin adet ekmek üretimi yapılmıştır.

Fabrikada ekmekler önceden Tip-1, Tip-2, Tip-3 ve Tip-4 undan üretiliyordu. Ekmeklerde 70-75 randımanlı un kullanılıyordu. 2012 yılında ekmekler “ekmeklik un” diye tek tip undan üretilmeye başlanmıştır. 1986 yılında kapanan Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’ndan 2 adet ikinci el tünel fırın satın alınarak sisteme dahil edilmiştir. 1992 yılında yine kapanan Konya Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’ndan 2 adet ikinci el tünel fırın daha satın alınmıştır. Yurtdışından 1998  yılında 2 adet, 2006 yılında ise 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni durumda tünel fırın satın alınarak üretim bandı sayısı 8’den 12’ye yükseltilmiştir.

Türkiye’nin tek çatı altındaki en büyük endüstriyel ekmek fabrikası konumundaki Halk Ekmek Fabrikasında 12 adet tünel fırın ve  2 adet lamine hat ile normal ve çeşit ekmeklerin üretimi yapılmaktadır. Ayrıca, 2022’de başlatılan modernizasyon projesi kapsamında 12 tünel fırın hattın tamamında dikey bıçak atma robotları ile 2 adet Matador fırın hizmete girmiştir. Fabrikanın toplam alanı 60. 284,00 m2’dir. Üretim, teknik, hammadde deposu (un) ile sevkiyat alanı toplamı ise yaklaşık 21 bin m2 kapalı alandan oluşmaktadır. Günlük el değmeden ekmek üretim kapasitemiz 1 milyon adettir. 2017 yılında ise pasta ve unlu mamuller imalathanesi yeni inşa edilen Halk Ekmek Fabrikası İdari Binası’nın altında hizmete girmiştir.

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara halkına hijyenik koşullarda kaliteli ve ucuz ekmek üretmek amacıyla ve ekmek fiyatlarında aşırı ve dalgalanmaları önlemede etkin olmak maksadıyla kurulmuş bir iktisadi teşekküldür. Özellikle dar gelirli insanlarımızın uygun fiyattan  kaliteli, güvenilir ve hijyenik ekmek tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan Halk Ekmek Fabrikası bunun yanı sıra ekmek ve unlu mamullerin kalite standardının oluşmasında da önemli bir misyon üstlenmektedir. 1982 yılında 3 çeşit ekmek üretimi yapan Halk Ekmek Fabrikası, çağımızın modern teknolojisi kullanılarak özverili çalışmalarla bugün 21 ayrı çeşit ekmek üretmektedir. Fabrika tarihinde ilk kez geleneksel ekşi mayalı ekmek çeşitlerinin (zeytinli kekikli, yulaflı çavdar unlu, Akdeniz, siyez unlu köy ekmeği, taş fırın ekmeği, tam buğday unlu köy ekmeği, hamburger ile sandviç ekmeği) üretimi yapılarak ürün gamına dahil edilmiştir. Yine ilkler kapsamında; glutensiz yaş pasta, glutensiz ekler, glutensiz üzümlü ve fındıklı kapkek, glutensiz cevizli-Antep fıstıklı baklava, glutensiz kıymalı ve peynirli su böreği, tatlı ve tuzlu kurabiyeler, glutensiz lokma ile glutensiz sade ve peynirli poğaça üretimi yapılmıştır.

Toplam ürün yelpazesinde 21’i ekmek olmak üzere 84 çeşit ürün yer almaktadır. Ürün gamı sürekli zenginleşmektedir. Fabrikada AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmektedir. Deneyimli bir AR-GE ekibi bulunmaktadır. TÜBİTAK, sanayi ve üniversite işbirliğini ekmek ve unlu mamuller üretimine yansıtan Ankara Halk Ekmek Fabrikası, sektörü regüle eden (Piyasa fiyatlarını dengeleyen), ürün standardı, kalite artırma çalışmaları, yüksek verim, firenin düşürülmesi, ekmek israfı ile ürün çeşitliliği gibi konularda önemli çalışmalar yürütmektedir.

Ekmek ve unlu mamullerimizin ham maddelerinin tamamı Kamu İhale Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksine uygun olarak alınmaktadır. Ankara Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde adeta “referans” niteliğinde bulunun “Kalite ve Kontrol Laboratuvarı” mevcuttur. Bu laboratuvarda fabrikaya giren tüm un, maya, tuz, tereyağı, peynir gibi hammaddeler ile son ürün diye tabir edilen ekmek çeşitlerinin 3 aşamalı analizleri ve kontrolleri yapılmaktadır. Bünyesinde 17 gıda mühendisi, ziraat mühendisi ve veteriner hekim bulunmaktadır. Fabrikada yaklaşık 630 personel görev yapmaktadır. Halk Ekmek Fabrikası 41 yıllık bilgi birikimi ve deneyimiyle; meslek liseleri, gıda mühendisliği ile gıda teknikerliği gibi ilgili bölümlerde okuyan üniversite-yüksekokul öğrencilerine staj imkanı sunarak öğretici rol üstlenmektedir. Halk Ekmek Fabrikası bu yönüyle ülkemizin sanayi ve üretimine kalifiye; mühendis, tekniker, teknisyen ve usta yetiştirilmesine ciddi katkı sağlayan kuruluşların başında gelmektedir.

Ankara Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde; 7 adet Başkent Market Şubesi, 4 adet Fabrika satış mağazası ve 1 adet Başkent Büfe ile şehir genelinde yaklaşık 429 ekmek satış büfesi yer almaktadır. Tüm satış noktaları ile 6 milyon Ankaralıya en iyi ve kaliteli hizmeti vermenin gayreti içindedir. Önümüzdeki süreçte daha geniş kitlelere ulaşmak ve hizmet ağını genişletmek için; Başkent Market şubeleri ile halk ekmek satış büfelerinin sayılarının artırılması planlanmaktadır.

Belediye Başkanı

Mansur YAVAŞ
T.C. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

  1. Dönem: 2019 – 2024

  2. Dönem: 2024 – …

ÖZGEÇMİŞ

Mansur YAVAŞ, 23 Mayıs 1955’te Ankara, Beypazarı’nda doğmuştur. Avukat ve siyasetçi olan YAVAŞ, Ankara Belediye Başkanı olarak ikinci dönem görevini yürütmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’nın Beypazarı ilçesinde tamamlayan YAVAŞ, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 13 yıl Beypazarı’nda serbest avukat olarak çalışmıştır. Siyasete ilgisi gençlik yıllarında başlamış ve 1999-2009 yılları arasında da iki dönem Beypazarı Belediye Başkanı seçilerek, önemli çalışmalara imza atmıştır.

Mansur YAVAŞ, Beypazarı ilçesini baştan aşağı değiştiren geniş bir proje yelpazesine imza atmıştır. İlçenin yaşam standartlarında, turizminde, sosyal hayatında ve altyapı hizmetlerinde yaptığı olumlu değişiklikler ile beraber kırsal üretime de büyük önem vermiştir. Beypazarı’da uluslararası festivaller yapılmasını sağlarken, bina restorasyonları ile ilçenin görünümü kadar tarihi ve yöresel dokusunu da günümüze taşımıştır. Yöresel lezzetlerin tanıtımıyla Beypazarı, başkent turizmi açısından önemli bir değer haline gelmiş, bölge turizm açısından uğrak nokta olmuştur. YAVAŞ, buradaki çalışmalarından dolayı çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

YAVAŞ, daha sonra siyasi kariyerini bir adım yukarı taşıyarak, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde ilk dönemi için ve 2024 yılında da ikinci dönemi için Cumhuriyet Halk Partisi’nden, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmiştir.

2019 yılında göreve başladıktan sonra, yönetim sisteminde alışılmış uygulamaların dışına çıkmış, Türkiye’de bir ilk olan “şeffaf, sosyal, hesap verebilir, üreten Belediye” anlayışı gibi kavramları benimsetmiş ve “Mansur YAVAŞ Belediyeciliği” modelini tüm dünyaya tanıtmıştır.

Ülke genelinde örnek alınan, devlet politikası haline getirilen ve toplum genelinde güven duyulmasına da sebep olan uygulamalara imza atmıştır. Bunlar arasında;

  • Belediye Meclis toplantılarının ve ihalelerin canlı yayınlanmaya başlanması,

  • Kar küreme araçlarına kamera yerleştirilerek plaka takip sisteminin kamuoyuna dijital platform üzerinden açılması,

  • Dar gelirli her ailenin kendi ihtiyacını belirleyerek alışveriş yapabildiği ve esnafın da ticari hayatını önceleyen Başkent Kart sisteminin kurulması ve sosyal yardımlarda koli dağıtımına son verilmesi,

  • Pandemi döneminde “6 Milyon Tek Yürek” temasıyla, kampanyalar düzenlenmesi, toplumun birlik, beraberlik içerisinde, özel ve ticari yaşantılarının sürdürülmesinin sağlanması,

  • Çocuklarda görülen SMA gibi ölümcül bir hastalığın evlenecek çiftlerde erken teşhis testiyle uyarılmaları, kadınlara HPV aşısı, sınava girecek öğrenciler için diyabet sensörü temini, bağımlılıkla mücadele, hijyenik malzemelere erişim, internet altyapısının kent geneline genişletilmesi ve ücretsiz internet kullanımının sağlanması,

  • Eğitimde fırsat eşitliği ve sağlıklı çocuklar, gençler yetiştirilmesi için imkânların arttırılması, çocukların yaşıtlarıyla aynı imkânlarda yetiştirilmesi,

  • Afetlerle mücadele ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinde dayanışma ağlarının kurularak, üniversiteler, hastaneler, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının desteğinin toplanması gibi başlıca kapsamlar sayılabilmektedir.

Bugüne dek hayata geçirdiği çalışmaları, ulusal ve uluslararası niteliklerde çok çeşitli ödüllere layık görülmesine de sebep olmuştur. Bunlar arasında;

  • Avrupa Konseyi: “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası Ödülü” (ELoGe – European Label of Governance Excellence) (2023)

  • Tarihi Kentler Birliği: “İç Kale Sokak Sağlıklaştırma Projesi” ile “Tarihi Kentler Birliği Uygulama Başarı Ödülü” (2023)

  • KalDer – Türkiye Kalite Derneği tarafından Kamuya İlham Veren Proje Kategorisinde “Mor Haritam” projesi (2023) ve “Sözleşmeli Üreticilik Modeli” projesi (2022) Ödülleri

  • Hacettepe Üniversitesi, “Kristal Geyik Ödülü” (2022)

  • İngiltere merkezli Belediye Başkanları Vakfı (The City Mayors Foundation) tarafından “2021 Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülü” (2021 World Mayor Capital Award) (2021)

  • Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından uluslararası statüde “9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü” kapsamında “2020 Şeffaflık Ödülü” (2021)

  • Sardis Ödülleri kapsamında “Başkent Kart” projesi ile “Pozitif Sosyal Etki” kategorisinde “Toplumsal Sosyal Sorumluluk Altın Ödülü”, “Ekonomik Sorumluluk Altın Ödülü” ve “Sosyal İnovasyon Altın Ödülü” (2021)

  • İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) tarafından ulusal olarak “En Şeffaf Belediye” ödülü (2021 ve 2022)

Yonetim Kurulu

Tarihçemiz

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. 14 Ağustos 1979 tarihinde 70.000.000 TL sermaye ile kurulmuştur. Daha sonra 05 Temmuz 2022 tarihinde sermaye artırımı yapılarak sermayesi 200.000.000 milyon TL’ye ulaşmıştır. Fabrikanın temeli  1979 yılında Cumhuriyet Halk Partili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Dinçer döneminde atılmıştır. Fabrika 1980 askeri ihtilalinden sonra asker Genel Müdürü Süleyman Önder’in döneminde 1981’de tamamlanmıştır. Ankara Halk Ekmek Fabrikası, 12 Nisan 1982 yılında 4 tünel fırın ile “ilk” ekmek üretimine başlamıştır. Fabrika 1982 yılında 4 adet tünel fırın ile piyasadaki ekmek fiyatlarını dengelemek, sağlıklı koşullarda kaliteli, hijyenik, güvenilir ve besleyici ekmek üretmek amacıyla Yenimahalle Macunköy’de faaliyete geçmiştir. Fabrikada başlangıçta günlük 75 bin adet ekmek üretimi yapılmıştır.

Fabrikada ekmekler önceden Tip-1, Tip-2, Tip-3 ve Tip-4 undan üretiliyordu. Ekmeklerde 70-75 randımanlı un kullanılıyordu. 2012 yılında ekmekler “ekmeklik un” diye tek tip undan üretilmeye başlanmıştır. 1986 yılında kapanan Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’ndan 2 adet ikinci el tünel fırın satın alınarak sisteme dahil edilmiştir. 1992 yılında yine kapanan Konya Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’ndan 2 adet ikinci el tünel fırın daha satın alınmıştır. Yurtdışından 1998  yılında 2 adet, 2006 yılında ise 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni durumda tünel fırın satın alınarak üretim bandı sayısı 8’den 12’ye yükseltilmiştir.

Türkiye’nin tek çatı altındaki en büyük endüstriyel ekmek fabrikası konumundaki Halk Ekmek Fabrikasında 12 adet tünel fırın ve  2 adet lamine hat ile normal ve çeşit ekmeklerin üretimi yapılmaktadır. Ayrıca, 2022’de başlatılan modernizasyon projesi kapsamında 12 tünel fırın hattın tamamında dikey bıçak atma robotları ile 2 adet Matador fırın hizmete girmiştir. Fabrikanın toplam alanı 60. 284,00 m2’dir. Üretim, teknik, hammadde deposu (un) ile sevkiyat alanı toplamı ise yaklaşık 21 bin m2 kapalı alandan oluşmaktadır. Günlük el değmeden ekmek üretim kapasitemiz 1 milyon adettir. 2017 yılında ise pasta ve unlu mamuller imalathanesi yeni inşa edilen Halk Ekmek Fabrikası İdari Binası’nın altında hizmete girmiştir.

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara halkına hijyenik koşullarda kaliteli ve ucuz ekmek üretmek amacıyla ve ekmek fiyatlarında aşırı ve dalgalanmaları önlemede etkin olmak maksadıyla kurulmuş bir iktisadi teşekküldür. Özellikle dar gelirli insanlarımızın uygun fiyattan  kaliteli, güvenilir ve hijyenik ekmek tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan Halk Ekmek Fabrikası bunun yanı sıra ekmek ve unlu mamullerin kalite standardının oluşmasında da önemli bir misyon üstlenmektedir. 1982 yılında 3 çeşit ekmek üretimi yapan Halk Ekmek Fabrikası, çağımızın modern teknolojisi kullanılarak özverili çalışmalarla bugün 21 ayrı çeşit ekmek üretmektedir. Fabrika tarihinde ilk kez geleneksel ekşi mayalı ekmek çeşitlerinin (Çavdarlı, zeytinli kekikli, karabuğday unlu, siyez unlu, taş fırın ekmeği, tam buğday unlu köy ekmeği, hamburger ile sandviç ekmeği) üretimi yapılarak ürün gamına dahil edilmiştir. Yine ilkler kapsamında; glütensiz yaş pasta, nekler, üzümlü ve fındıklı kapkek, cevizli-Antep fıstıklı baklava, kıymalı ve peynirli su böreği, tatlı kurabiye, çörek otlu tuzlu kurabiye, lokma, pizza, sade ve peynirli poğaça, profiterol, supangle,  kahvaltılık gevrek ile kakaolu fındık kremalı çerez üretimi yapılmıştır.

Toplam ürün yelpazesinde 21’i ekmek olmak üzere 104 çeşit ürün yer almaktadır. Ürün gamı sürekli zenginleşmektedir. Satışa sunmayı hedeflediğimiz yeni ekmek çeşitleri ile pastane ürünleriyle ilgili AR-GE çalışmalarımız devam etmektedir. Çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan vatandaşlarımız için 23 ayrı çeşit glütensiz ürün üretmekteyiz. Fabrikamızda AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmektedir. Deneyimli bir AR-GE ekibi bulunmaktadır. TÜBİTAK, sanayi ve üniversite işbirliğini ekmek ve unlu mamuller üretimine yansıtan Ankara Halk Ekmek Fabrikası, sektörü regüle eden (Piyasa fiyatlarını dengeleyen), ürün standardı, kalite artırma çalışmaları, yüksek verim, firenin düşürülmesi, ekmek israfı ile ürün çeşitliliği gibi konularda önemli çalışmalar yürütmektedir.

Ekmek ve unlu mamullerimizin ham maddelerinin tamamı Kamu İhale Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksine uygun olarak alınmaktadır. Ankara Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde adeta “referans” niteliğinde bulunun “Kalite ve Kontrol Laboratuvarı” mevcuttur. Bu laboratuvarda fabrikaya giren tüm un, maya, tuz, tereyağı, peynir gibi hammaddeler ile son ürün diye tabir edilen ekmek çeşitlerinin 3 aşamalı analizleri ve kontrolleri yapılmaktadır. Bünyesinde uzman gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ile veteriner hekimler bulunmaktadır. Fabrikada yaklaşık 600 personel görev yapmaktadır. Halk Ekmek Fabrikası 42 yıllık bilgi birikimi ve deneyimiyle; meslek liseleri, gıda mühendisliği ile gıda teknikerliği gibi ilgili bölümlerde okuyan üniversite-yüksekokul öğrencilerine staj imkanı sunarak öğretici rol üstlenmektedir. Halk Ekmek Fabrikası bu yönüyle ülkemizin sanayi ve üretimine kalifiye; mühendis, tekniker, teknisyen ve usta yetiştirilmesine ciddi katkı sağlayan kuruluşların başında gelmektedir.

Ankara Halk Ekmek Fabrikası bünyesinde; 7 adet Başkent Market Şubesi, 3 adet Fabrika satış mağazası ve 3 adet Başkent Büfe ile şehir genelinde yaklaşık 430 ekmek satış büfesi yer almaktadır. Tüm satış noktaları ile 6 milyon Ankaralıya en iyi ve kaliteli hizmeti vermenin gayreti içindedir. Önümüzdeki süreçte daha geniş kitlelere ulaşmak ve hizmet ağını genişletmek için; Başkent Market şubeleri ile halk ekmek satış büfelerinin sayılarının artırılması planlanmaktadır.

Entegre Yönetim Sistemleri Politikası

Vizyon ve Misyon

Vizyonumuz

Sürdürülebilir hedefler doğrultusunda büyümesini koruyarak, insan sağlığına uygun ekmek dönüşümünde gerçekleştireceği model projelerle, daha geniş kitlelere hizmet vererek mükemmellik merkezi olmak.

Misyonumuz

İnsan sağlığına en uygun ekmek ve unlu mamülleri, özel gereksinime ihtiyaç duyan gruplar da dahil tüm bireyler için en ekonomik şekilde sunmak, tüketici taleplerine öncelik vererek, ürün ve hizmetlerinin kalitesiyle oluşturduğu müşteri memnuniyetinin sürekliliğini sağlamak, teknolojinin gerektirdiği yeniliklerle, fiyat, kalite ve hijyen konusunda sektörde öncü ve örnek olmak.