SİZE ULAŞALIM

BAYAT EKMEKLERDEN YAPILAN YEMEK VE TATLI TARİFLERİ

Anasayfa / Bizden Haberler / BAYAT EKMEKLERDEN YAPILAN YEMEK VE TATLI TARİFLERİ

 

BAYAT EKMEKLERDEN YAPILAN YEMEK VE TATLI TARİFLERİ

 

       
       

 

 

MUHAMMARA

Malzemeler:
2 adet ekmek,
50 gr ceviz içi,
2 adet iri boy kuru soğan,
2 difl sarımsak,
1 bağ maydanoz,
250 gr beyaz peynir,
50 gr pul biber,
50 sıvı yağ,
1 yemek kaşığı tuz,
100 gr domates salçası.

 

Yapılışı:
2 adet ekmek içi suyla ıslanır ve suyu sıkılır. Bir karıştırma kabına alınır. 50 gr ceviz içi çekilir. 2 adet kuru soğan, sarımsaklar ve maydanoz çok ince şekilde çekilir. İçine rende beyaz peynir, pul biber, tuz, sıvı yağ, salça konur ve hepsi karıştırılır. Hazırlanan karışım kanepe şeklinde dilimlenmiş ekmekler üzerine sürülerek servis yapılır.

 

 

 

 

VİŞNELİ EKMEK TATLISI

Malzemeler:
Ekmek dilimleri,
taze vişne veya dondurulmuş vişne,
1,5 su bardağı şeker,
su.

 

Yapılışı:
Ekmek dilimlerinin kenarları bıçak yardımı ile kesilir ve ayrılır. Ekmeğin azlığına çokluğuna göre vişne suyu kullanılır. 1 su bardağı vişne suyuna 1,5 su bardağı şeker kullanılır. (Vişneleri kaynatarak elde edeceğiniz vişne suyuna şerbet olarak kullanılır. Eğer dondurulmuş vişneler kullanıyorsanız vişneleri tencereye aktarın) Bir su bardağı su ilave edilir. Su süzülüp üzerine ılık şerbet gezdirilir. Vişnelerle ve kaymakla süslenir. Vişneli ekmek tatlısı Osmanlı mutfağının sevilen bir tatlısıdır.

 

 

 

EKMEKLİ PİZZA

Malzemeler:
2 adet ekmek,
4 adet yumurta,
2 su bardağı süt,
1 paket kabartma tozu,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
margarin,
sucuk,
sosis veya salam,
domates,
biber,
kaşar peyniri.

 

Yapılışı:
Ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarinli ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır. Dört yumurta çırpılır. İçine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu ve yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edilir. Tekrar çırparak ekmeklerin üzerinde gezdirilir. Fırına vermeden önce dilimlenmiş sosis, salam veya sucuk ile domates ve biber dilimleri yerleştirilir. Hepsinin üzerine de kaşar rendesi serpiştirilebilir. Bir başka gün mantarlı pizza yapabilirsiniz.

 

 

 

 

EKMEK KÖFTESİ

Malzemeler:
2 adet bayat ekmek,
2 diş sarımsak,
2 küçük baş kuru soğan,
2 yumurta sarısı,
1 küçük demet dereotu,
1 adet maydanoz,
1 çay kaşığı kimyon,
250 gr rendelenmiş beyaz peynir veya kaşar peyniri,
1 çay kaşığı tuz. (isteğe bağlı köfte baharı)

 

Yapılışı:
Bayat ekmeklerin dış kabukları alınarak iç kısmı suda ıslanır ve suyu sıkılır. Ekmekler bir kaba alınarak yukarıdaki malzemeler köfte harcı şeklinde karıştırılıp iyice yoğrulur. Daha sonra yuvarlanan köfteler ayçiçeği yağında kızartılarak servis edilir.

 

 

 

SÜTLÜ BAYAT EKMEK TATLISI

Malzemeler:
1,5 bayat ekmek içi,
1,5 su bardağı süt,
3 çorba kşığı margarin,
3 yumurta,
1 çorba kaşığı toz şeker,
üzerini süslemek için hindistan cevizi.

ŞERBETİ:
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı limon suyu.

 

Yapılışı:
Ekmeklerin dış kabukları, bıçakla sıyrılır, daha sonra düzgün bir şekilde doğranır, dilimlenir. Yumurtalar bir kaba kırılır, süt ile çırpılır, sıvı yağda sütlü yumurtalı karışıma dilimlenen ekmekler bandırılarak tavada kızartılır. Kızartılan ekmekler bir peçete üzerine çıkarılarak çektiği yağdan arındırılır. 2 kg şekerden yapılan şerbetle kızaran ekmekler bir tepside alt üst yapılarak 15 dk kaynatılır. Soğuduktan sonra kaymak ile servis edilir.

 

 

 

 

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

Malzemeler:
1 bayat ekmek,
1 su bardağı kaşar peynir rendesi,
150 gr.beyaz peynir.

SOSU:
2 su bardağı süt,
3 yumurta,
1 çorba k.tereyağı.

 

Yapılışı:
İlk olarak bayat ekmeğin yarısı küp doğranarak fırın kabının altına yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısı ve beyaz peynir serpilir. Kalan diğer ekmekler de küp doğranarak üzerine serpilir. Diğer taraftan sosu hazırlanır. Bunun için; karıştırma kabına erimiş tereyağı süt ve yumurta alınarak çırpılır. Hazırlanan sos ekmeklerin üzerine yayılır. Daha sonra en son kalan kaşar peyniri de üzerine serpilerek streç filmle kapatılır ve bir kaç saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra 180 derecede pişirilir.

 

 

 

BAYAT EKMEK KANEPESİ

Malzemeler:
1 çorba kaşığı salça,
yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı kekik,
yarım çay bardağı süt,
200 gr ezilmiş beyaz peynir,
2 yumurta,
3 adet orta boy domates,
150 gr sosis,
yarım demet kıvırcık marul.

 

Yapılışı:
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır. Bu karışım kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür. Dilimler fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir. Kanepeler kürdanlı olarak servis tabağına alıp soğutmadan kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise edilir.

 

 

 

EKMEK EZMESİ

Malzemeler:
2 dilim bayat ekmek,
3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi,
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağ,
2 yemek kaşığı yoğurt.

 

 Yapılışı:
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu süzülerek ufalanır. Ufalanmış ekmekler 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve 1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır. Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir. Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.